Concert de gralla i piano

El concert que interpreten els germans Ivó i Nil Jordà, graller i pianista respectivament, és un concert de cambra amb música d'arrel tradicional per a gralla i piano.  

La gralla és un instrument tradicional del nostre país que, bo i la seva projecció eminentment popular, ofereix unes possibilitats interpretatives que l'eleven a la categoria d'instrument de concert. Així ho han entès alguns compositors que han escrit peces de concert per a gralla i piano. 

Aquesta música de cambra té l'origen el 1996 i és una iniciativa d'en Jordi Fàbregas, en Marcel Casellas i en Toni Oró -reconeguts compositors i instrumentistes tots tres-, que, en compondre les tres primeres peces de concert per a gralla i piano, van començar a obrir nous camins per a aquest instrument tan nostre. Tots tres temes es varen estrenar al Tradicionàrius del 96. L'èxit d'aquella primera experiència va ser tan notable que s'hi van afegir altres set compositors -tots ells també molt destacats en el món de la música tradicional i folk del nostre país- i tots deu temes es van recopilar en un llibre (Deu peces per a piano i gralla, Edicions C.A.T) que es va presentar en un concert al Tradicionàrius del 98. 

Són temes de concert en què gralla i piano es combinen a la perfecció i agafen relleu per ells mateixos sense que en cap moment l'un se sotmeti a l'altre. Tots dos instruments són solistes quan els toca i els moments de volada i lluïment s'alternen amb harmonia i equilibri. 

Música de cambra, d'arrel tradicional, per a gralla i piano: un concepte nou i una sonoritat que sorprèn agradablement, acostumats com estem a identificar el so de la gralla amb la festa, els castells o els gegants. Aquestes deu peces demostren que la gralla és un instrument de cambra com qualsevol altre i que pot interpretar temes de concert sense altres problemes que els que comporten una digitació i una afinació impecables. 

Tant per la dificultat interpretativa dels temes -sobretot per a la gralla- com per la fins ara nul·la convivència entre tots dos instruments, és fàcil d'endevinar que aquest repertori no s'interpreta gaire sovint. En efecte, fins ara no havia pràcticament sortit del cercle de l'Aula de Música Tradicional on, de tant en tant, professors i alumnes n'interpreten algun tema (si els professors ho fan per demostrar fins on es pot arribar amb la gralla quan es treballa a fons; els alumnes avantatjats s'hi encaren a tall de repte per demostrar el nivell de domini de l'instrument).

Des del moment en que els germans Ivó i Nil Jordà varen dur aquest concert arreu de Catalunya, va créixer l'interès per aquesta combinació d'instruments, fins el punt de que altres intèrprets varen incloure algun tema en el repertori i altres compositors varen aportar noves peces.

Ells mateixos, l'Ivó i en Nil, han compost peces noves per a ser interpretades en aquest format i, fins i tot, han incorporat algun instrument més, com el fiscorn, que els acompanya en els concerts.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
699 011 640 (Ivó)
Web del concert